Blog

mr.sc. Davorin Cmrečki
KOMENTIRANJE U PORTALIMA VS. MEDIJSKO JEDNOUMLJE ILI NEŠTO TREĆE

Trenutno, svjedočimo sve većoj društvenoj polarizaciji, preciznije, bipolarizaciji, a dva polariteta bivaju to izraženija i agresivnija što vrijeme odmiče i što više u medijskom prostoru ponestaje različitih informacija o istim temama, što dulje ponestaje različitih gledišta na istu stvar, a javna rasprava se, slikovito, pretvara u istosmjernu struju koja preuzima primat nad izmjeničnom strujom, a sve neovisno ili suprotno prednostima elektromagnetskih svojstava potonje nad istosmjernom strujom, neovisno od civilizacijskih spoznaja (i dostignuća) na području humanizma. Pršti netolerancija, isključivost, podcjenjivačko etiketiranje...jednom riječju, ksenofobija se u svojoj društvenoj pojavnosti straha iliti anksioznosti prema određenoj grupi ljudi, prema nepoznatom raspojasala te je pitanje samo vremena kada će postati uobičajeni način izražavanja čistog šovinizma, ali ovaj puta transnacionalno, kao uvjerenje u nadmoćnost (superiornost) jedne skupine ili grupacije istomišljenika nad drugom.

Rasputin i carica: "All persons and events fictitious disclaimer"

Kako naočigled bezrazložni, beznačajni događaji ili djela stvorena s potpuno jednom namjerom mogu rezultirati potpuno drugačijom porukom, posljedicom, a katkada i postupanjem koje trajno izmijeni dotadašnje obrasce ponašanja.

Sigurno se pitate kave to veze ima s naslovom ovoga teksta i da li se to moguće autoru istoga potkrala greška pa u finalnoj verziji zaostala radna verzija naslova(...)?

Sportske asocijacije RH na unutarnjem tržištu EU

Sportsko pravo imalo je svoju evoluciju unutar EU i prije momenta pristupanja RH Uniji 01.07.2013. godine. Kao nadnacionalna tvorevina i kao svoj egzistencijalni imperativ, EU ima uspostavu i očuvanje jedinstvenog tržišta gdje građani jedne države članice koji rade ili traže posao u drugoj državi članici ne smiju biti diskriminirani u odnosu na državljane dotične države članice i građane koji u toj dotičnoj državi imaju prebivalište. Da bi se to ostvarilo, unutarnje tržište EU počiva na temeljnoj slobodi kretanja robe, slobodi kretanja radnika, slobodi kretanja kapitala te slobodi pružanja usluga (i poslovnog nastana) među državama članicama.

Promatrajući te zakonitosti u sportu, svim akterima koji sudjeluju u nekim od natjecanja, organiziranima od strane nacionalnih sportskih udruženja (asocijacija), mora biti omogućena sloboda kretanja bez postavljanja prepreka i ograničenja temeljenih na državljanstvu neke druge države članice EU, uz iznimku postavljanja određenih zaštitnih mehanizama koji proizlaze iz odgovornosti svake države članice za zaštitu općih interesa države. Ovdje se ponajprije misli na ograničavanje tržišta rada u slučaju obavljanja poslova koji se odnose na obnašanje javne vlasti i odgovornosti za zaštitu općih interesa države. 

Misaono-kreativni non-lockdown

U današnje vrijeme C19, potresa i drugih ekonomskih i inih stagnacija te raznoraznih zabrana i ograničenja, kvartovski, lokalno, regionalno, globalno gledano, primjetno je kako se čovjek nastoji tome prilagoditi, (da ne kažem oduprijeti). Radi se o izazovima globalnih razmjera, ali je upečatljivo kako 'poruke' bivaju istovjetne bile one medijski plasirane u bilo kojoj članici EU ili na drugim kontinentima.

Čini se po prvi puta, simfonijski orkestar je dirigiran jedinstvenom dirigentskom palicom, kao u filmu ''And the band plays on'', (tada riječ o ondašnjoj svjetskoj zdravstvenoj prijetnji AIDS-u, a sada o tko zna kojoj animalnoj gripi u nizu...). Kako u situacijama masovnog stihijskog zastrašivanja, koje za posljedicu ima od čovjeka stvoriti ono što on zasigurno nije, a to je ne-društveno biće, čovjek nastoji izraziti svoju individuu, posebnost i osobnu datost. U izazovima gdje se medijski svakodnevno osjetila bombardiraju negativnim informacijama, slikovito rečeno u orkestriranoj maniri, čovjek je doveden do litice, granice i područja u kojima prije nije bio ili barem nije bio svjestan da je ondje zapravo već obitavao. Trenutak je to prije onog animalnog vriska i krika. Trenutak u kojem smisleno indoktrinirani komoditet gubi svaki smisao, a predodžba o sigurnosti življenja puca. Kao paralela nameće se spoznaja jednog mog dobrog znanca prirodnjaka, redovitog profesora na uvaženom fakultetu(...) i inače strastvenog (i iskusnog lovca), kako je uočeno da usprkos slobodnom izlovu divljih svinja (Sus scrofa) na određenoj lokaciji na kojoj zbog povećane pojave istih jedinki nema lovostaja i prilikom njihova povećanog izlova, divlje svinje imaju sve više mladih...kao da se priroda odupire nastojanju čovjeka, kao da priroda iznalazi način kako da i prilikom povećanog izlova (i ugroženosti vrste) opstane povećanom reprodukcijom. Pitate se kakve to ima veze s ovim člankom ili ste čak već i odustali od daljnjeg čitanja. Tja, tako je kako je. Nema glavne poante bez učinjenih svih koraka, bez pređene kilometraže u svakom njenom dijelu.

Uplatili ste putovanje za svoje dijete – Kako do svojih novaca?

COVID-19 = argument za vremenski beskonačno izbjegavanje povrata putnicima njihovih uplaćenih aranžmana(?!)

Mnogi su roditelji ostali zatečeni, (ali naravno ne samo oni), kada su im pojedine turističke agencije odbile izvršiti povrat već uplaćenih sredstava za maturalna i druga školska putovanja njihove djece, koja su planirana tijekom prošle školske godine.

Naime, riječ je o paket aranžmanima koji su se trebali izvršiti nakon  01.03.2020.  godine,  a  nisu/neće  se  realizirali  uslijed  izvanrednih  okolnosti  na odredištu. 

Pravne nedoumice aktualizirane potresima u Gradu Zagrebu

Nedavni potresi nisu samo napravili ogromnu materijalnu štetu na zgradama i drugoj imovini građana našega grada. Oni su kao nevidljiva ruka otvorili i mnogobrojne Pandorine kutije nesređenih imovinskopravnih odnosa suvlasnika te aktualizirali pitanje zapuštene, neodržavane imovine građana našega grada.

Odvjetnički ured
mr.sc. Davorin Cmrečki

Petrinjska 45/IV HR-10000 Zagreb

tel: +385/1/48 11 935
fax: +385/1/48 11 935
e-mail:

Član Hrvatske odvjetničke komore

Naš tim

Odvjetnici:
mr. sc. Davorin Cmrečki